Espresso

Základní varianta nápoje z něhož se připravují ostatní druhy buď přidáním vody nebo mléka. V minulosti se u nás za espresso nebo zkomoleniny „preso“ vydávaly různé nápoje, avšak espresso je pouze jedno. Jeho příprava má dané základní parametry:

Hmotnost porce namleté kávy min. 7g
Výstupní teplota vody z kávovaru cca 90°C
Tlak vody 9 barů +-1
Doba extrakce 20 – 30 vteřin
Objem nápoje v šálku 25 – 35ml

Chuť espressa může ovlivnit hodně faktorů. Kromě druhu a způsobu pražení kávových zrn také hrubost mletí, tvrdost vody, tlak při stlačení (tampování) do páky a zkušenosti baristy.

Správně připravené espresso by mělo mít plné tělo a správně vyváženou chuť. Mělo by mít bohatou, několik milimetrů vysokou pěnu (cremu) oříškovo-čokoládové barvy bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou by se měla vrátit zpět