Výrobek japonské firmy Hario pro přípravu filtrované kávy, nazývaný také dripper. Při extrakci se nevyužívá tlak, ale klasické louhování.
Příprava filtrované kávy pomocí dripperů je vhodná pro kvalitní výběrové kávy. Na rozdíl od espressa, které se díky koncentrované chuti hodí k rychlé spotřebě, se s filtrovanou kávou vychutnáte jemnější chutě kávy.
Papírový filtr se vloží do dripperu a dokonale se propláchne horkou vodou, poté se postaví na hrneček nebo skleněnou konvičku. Do filtru se nasype požadované množství kávy, která se postupně zalévá horkou vodou. Výsledný nápoj prokape do spodní nádoby.
Na přípravu cca 300ml kávy budete potřebovat:
20g středně mleté kávy
330ml horké vody 92°C
dripper
originál papírový filtr
míchátko
Káva se zalije 30ml horké vody a nechá se půl minuty zapařit. Pak se postupně dolívá 300ml horké vody, doba extrakce by měla být okolo 3 minut.
K přípravě se doporučuje použít váhu s minutkou a konvičku s tenkou hubicí Hario Buono.
Hario V60 se vyrábí ve dvou velikostech. V60-01 pro přípravu jednoho šálku a V60-02 pro dva šálky. Drippery se vyrábí keramické, skleněné i kovové. Je možno dokoupit elegantní skleněné konvičky nebo dekantery.